Ni har tid att korrigera vårbudgeten, Andersson

 

 1. Sedan vårbudgeten presenterades har prognosen för antalet flyktingar 2016 skrivits ned med 40 procent.
 2. Den nya prognosen, 60.000 flyktingar är tom. lägre än de 73.000 som regeringen räknade med i höstbudgeten.
 3. Ändå väljer regeringen att öka avräkningarna från biståndet med 50 procent?

Hur hänger detta ihop, hur kan 13.000 färre flyktingar kosta biståndet 4 miljarder extra?


1. Budgetprocessen i galen otakt med prognoserna
När regeringen presenterade höstbudgeten i september vart prognosen 73.000 asylsökande under 2016, redan det gav rekordstora avräkningar på 8,2 mdr. Men redan innan riksdagen skulle besluta om budgeten i december hade prognosen stigit till 160.000.

Riksdagen beslutade om en biståndsbudget som de “visste” skulle sänkas kraftigt i vårbudgeten.

Men sedan sänktes prognosen till 100.000 i februari och på den beslutade regeringen att öka avräkningarna med 50 procent till 12,3 mdr. Men innan den budgeten hinner behandlas sänks prognosen ytterligare till 60.000 i slutet av april.

Och där är vi nu. Just nu ser det ut att komma färre flyktingar till Sverige än vi budgeterade för i höstas, ändå ökar avräkningarna med 50 procent.

Skärmavbild 2016-05-02 kl. 12.51.23

 

2. Kostnaderna per flykting har exploderat
Fram till 2006 låg kostnaden per flykting som avräknades från biståndet på cirka 55.000 kronor per år.  Under den borgerliga regeringen smyghöjdes denna kostnad till det dubbla utan att någon diskussion (om detta skrev jag på DN-debatt i höstas).

Men för 2016 ökar kostnaderna per flykting från 110.000:- i höstbudgeten till 170.000:- i vårbudgeten. En ökning med 52 procent, på ett halvår.

Det finns så klart förklaringar till den ökade kostnaders (fler ensamkommande flyktingbarn, dyrare boenden till följd av platsbristen) men dessa måste förklaras. Här saknas transparens.

Skärmavbild 2016-05-02 kl. 14.26.07

3. Avräkningarna slår i  30 procentstaket
Om kostnaderna per flykting ökat med 50% och antalet flyktingar som regeringen räknar med har ökat med 40% varför ökar då avräkningarna “bara” med 50%, jo därför att de slår i det tak på max 30 procent av biståndet till flyktingavräkningar som s+mp kom överens om i höstas.


Att minska biståndet med ytterligare 4 miljarder kronor samtidigt som man utgår från att behöva återföra dessa i höstbudgeten är ett sällsynt oförsiktigt hanterande av biståndsmedel. Det sätter Sverige i en internationellt sett unik position, det sätter s och mp-regeringen i en unik position där man nu på två år gjort lika stora avräkningar som Borg och Carlsson gjorde de senaste sex åren. Och då hade de ändå världsrekordet.

Frågor som regeringen borde svara på:

 1. Varför inte följa den senast tillgängliga prognosen?
 2. Vad exakt ligger bakom den stora ökningen av kostnader per flykting?
 3. Menade ni inte allvar med kritiken mot just det här som ni förde fram innan valet?

Och den viktigaste: när blir det dags att se över dessa automatiska avräkningar, byggda på tre omöjliga prognoser, som just nu handlar om plusminus sex miljarder i bistånd, beroende på vilken månad man gissar det kommande året?

Hur är detta en ansvarsfull budgetpolitik?

 

 

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

3 Responses to Ni har tid att korrigera vårbudgeten, Andersson

 1. Anders says:

  Intressant statistik Staffan! Bra läsning om budgeten

 2. Emil says:

  Hej Staffan!
  1. Du har inte tänkt tanken att kostnaderna för flyktingmottagandet är proportionella mot mängden människor i systemet snarare än inflödet av nya migranter?
  Om det inte flödar ut fler personer ur systemet än vad som fylls på så minskar ju inte kostnaderna.
  Givet att det tar 3-4 år innan en asylsökande har gått igenom hela processen med mottagande till kommunplacering så måste du förstå att det finns ett betydande eftersläp. Den puckeln som kom förra hösten kommer mao att ligga kvar och påverka de totala kostaderna under lång tid. Detta är elementärt och något du verkligen borde förstå.
  Utöver detta så har man ju flaggat för enorma mängder avvisningar vilket rimligtvis kommer driva kostnaderna ytterligare.

  2 Tycker du svarar bra själv på denna fråga då du verkar förstå att marginakostnaderna för ökad mottagning i ett överbelastat system är mycket höga. Utöver det kan det tänkas att de skärpta reglerna kommer bidra till ökade kostnader kortsiktigt med ökade avvisningar och mer pengar till polismyndighet osv.

  3 Om du följer partipolitiken borde du förstå skillnaden mellan opposition och regeringsposition. Ett fenomen extra tydligt hos MP.

  • staffan says:

   Ursäkta sent svar, missade detta.
   1. Ökade kostnader för personer i systemet får inte belasta biståndet. Enligt reglerna är det vissa kostnader under första året, som får räknas som bistånd. Sverige har valt att räkna detta på kalenderår. Det är alltså bara antalet NYA som kommer under ett år som får räknas som bistånd. Det andra är vanliga inhemska kostnader.
   2. Ja det finns många tänkbara skäl. Vissa är lätta att se. men man måste veta vilka poster det handlar om, dels för att kankse få ner dem, dels för att förstå varför det ökar så mycket. man måste veta. vad och hur mycket.
   3. Jo jag förstår det. Det jag syftar på främst är kritiken mot att ändra budget mitt i budgetåret, vilket försvårar bra bistånd. Både S och MP var kritiska mot det innan, men nu har det förvärrats.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Heads up! You are attempting to upload an invalid image. If saved, this image will not display with your comment.