Elisabeth Höglund, tiggare och journalistik

Jag har tidigare haft anledning att kommentera den före detta journalisten och numer På-Spåret-vinnaren, Elisabeth Höglund och hennes förhållande till journalistisk integritet och fakta. På sin blogg kunde hon i torsdags ‘avslöja’ att tiggeriet verkligen är organiserat och tvingande och därför brottsligt.

Artikeln är inget journalistiskt storverk. Att den skulle vara skriven av en av Sveriges mest kända journalister går inte att gissa.

Så här tänker jag mig att den skulle betygsättas på A-kursen på random mediegymnasium.

höglund1

höglund2

Skärmavbild 2015-03-04 kl. 21.02.17

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

33 Responses to Elisabeth Höglund, tiggare och journalistik

 1. Pingback: Tiggare och journalistik | Teacherhack

 2. John says:

  Skriver inte under på hennes generaliseringar och sättet hon spekulerar på. Kass artikel/blogginlägg. Däremot ser jag inte ALLA slags spekulationer som något negativt, exempelvis spekuleras det en hel del i rapporten nedan. Men det görs då i ett gott syfte, i syftet att ta reda på mer hur det ligger till och kanske hjälps utsatta människor…

  Visst är det illa med alla som generaliserar i rasistiska syften, men jag tycker nästa det är ännu värre om det visar sig att vi/samhället har blundat för en pågående människohandel… Men i nuläget finns det en hel del frågetecken, därför tycker jag att hon övergeneraliserade på ett klumpigt sätt.

  Men just därför jag hoppas fler intresserar sig för att ta reda på hur det egentligen ligger till, i goda och mer seriösa sammanhang. Själv tror jag sanningen ligger någonstans i mitten. Mellan de som “blundar” och de som övergeneraliserar och medvetet sprider spekulationer som om det vore bekräftade sanningar om alla tiggare.

  Källor på varför jag tror det både överdrivs och underdrivs:

  Länsstyrelsen – Lägesrapport ur ett människohandelperspektiv:

  “Förord

  …Allt oftare kan vi se personer från de fattigaste medlemsländerna i situationer som tidigare varit ovanliga i Sverige. Det tydligaste exemplet på detta är kanske tiggeriet, men fokus har under de senaste åren även riktats mot problem som omgett bärbranschen – där det funnits både misstankar och bekräftade fall där EU-medborgare har utnyttjats och exploaterats som offer för människohandel.

  Sammanfattning och slutsatser

  Löpande information indikerar att gruppen EU-medborgare som kan befaras vara utsatta för någon form av exploatering är ökande. För att få en övergripande bild har denna nationella kartläggning gjorts, genom att inhämta information från polismyndigheter, kommuner, frivilligorganisationer och andra nyckelaktörer om deras erfarenheter av problematiken – såsom exploatering av arbetskraft, tiggeri och stölder. Syftet är att så långt det är möjligt utreda vem som bär ansvar för vad, samt visa på behov och lämpliga insatser.

  Sammanlagt har kommuner, polismyndigheter och frivilligorganisationer i tolv av Sveriges 21 län uppgett att man har kommit i kontakt med barn under 18 år som kan ha utnyttjats för arbetskraftsexploatering/tvångsarbete, tiggeri, att begå brott eller sexuella ändamål.

  Det bör understrykas att problematiken som framkommer i kartläggningen omfattar dels EU-medborgare som kommer till Sverige frivilligt för att försöka tjäna ihop pengar, dels personer som utsätts för tvång. Det handlar om en särskilt socialt och ekonomiskt utsatt grupp, men det går inte att göra någon generell koppling till människohandel. Ibland handlar det om fattiga människor som lurar andra fattiga människor, i andra fall kan det handla om organiserad brottslighet där den utsatte exploateras – ofta för flera ändamål.

  I november 2012 presenterade Länsstyrelsen i Stockholm en nationell kartläggning av barn utsatta för människohandel i Sverige. Av denna kartläggning framgick att barnen var utsatta för olika former av exploatering såsom tvångsarbete, tiggeri, kriminalitet och sexuella ändamål. Kartläggningen visade att av de 102 barn som kommunerna redovisade var drygt en tredjedel EU-medborgare, ungefär lika många pojkar som flickor. Pojkarna var i majoritet när det gällde utsatthet i kriminalitet och tvångsarbete och flickorna när det gällde sexuell exploatering och tiggeri. Mer än hälften av dessa barn hade kommit till Sverige tillsammans med en vuxen som inte var barnets förälder eller så hade de kommit ensamma. De flesta barnen identifierades i Stockholm och Göteborg.”

  http://www.lansstyrelsen.se/stockholm/SiteCollectionDocuments/Sv/publikationer/2014/R2014-10-Utsatta-EU-medborgare-i-Sverige-webbpdf.pdf
  ————————————————————
  Artikel från mars i år:

  “Värmlandspolisen: – Rent generellt ligger det ofta hot mot nära och kära i hemlandet bakom människohandel. Personerna tvingas därför till Sverige för att tigga. – Vi misstänker att det här är organiserat och att många fler i Värmland är utsatta.

  I Göteborg har problemen med människohandel funnits under en längre tid. I somras kunde GT avslöja hur polisen stod handfallen inför problemet med östeuropeiska kvinnor som i det närmaste behandlades som slavar”
  ————————————————–
  Artikel om det sistnämnda: (bedöm själv om tiggare KAN vara utsatta eller inte)

  “2000 euro. Det är priset för att köpa en kvinna. Nej, inte för att köpa sex – utan att köpa hem en kvinna från Östeuropa “på livstid”.

  Det är slavhandel. Vi kan ingenting göra, vi får in anmälningar, suckar åt det och slänger det åt sidan, säger en uppgiven Mats Paulsson, chef för traffickinggrupp i Göteborg”

  http://www.expressen.se/gt/kvinnorna-saljs-som-slavar–for-2000-euro/
  ————————————————-
  Sedan när blev det något negativt/rasistiskt att bry sig om ovanstående kvinnor!? Är det inte anti-rasistiskt att kämpa för utländska kvinnor längre..?

  Jo, jag är fullt medveten om att liknande exempel används i rasistisk propaganda, men snälla, vi kan inte tilllåta dessa agendor styra över frågorna mer… Det är inte “deras” frågor, det är våra.

 3. susanne lövgren says:

  Tack! Mådde dåligt när jag snubblade över hennes inlägg. Trodde inte det var sant utan att någon trollat henne, men det behövdes tydligen inte. Eftersom hon är känd journalist har hon ett större ansvar för att belägga sina “fakta” än oss vanliga döda, även om hon skriver på sin privata blogg. Det handlar ju dessutom inte om “den bästa semlan” eller liknande, utan om ev. brott, människors utsatthet och lika värde. Nä usch, blev besviken.

 4. håkan schwerin says:

  Jag ger ibland pengar till tiggande romer, förstår eller tror att de har det jävligt pinsamt. Hur vill Du bli behandlad som fattig? Tror ej att de är organiserade, som vissa påstår, men om man utför tiggeri bör man sitta på en bra plats. Vad är det för konstigt med det! Jag befinner mig i ett bättre utgångsläge och därför vill jag skänka en slant ibland. Hur vill Du bli behandlad om du mot förmodan hamnar i svårt läge ??!

  • håkan schwerin says:

   Att påstå saker utan relevant underbyggnad är väldigt dålig journalistik! E H vad lärde du dig på journalisthögskolan?! Kom igen och erkänn att ditt innlägg var svagt förankrat i verkligheten! Det låter som SD minnst sagt! Jag tror du är missledd av omgivningen! Lågt värde helt enkelt.

 5. njs says:

  Att komma och påstå att “Artikeln är inget journalistiskt storverk” och sedan “göra” en ännu sämre artikel själv!! Haha fantastiskt komiskt!!

  • staffan says:

   Utveckla gärna.

  • Leino says:

   Alla de fakta du kräver källa på får mig att undra om du tror på förintelsen eller ens att björnar skiter i skogen? Sveriges välfärd kan rimligtvis inte gälla för hela världen om den ska bestå. Det finns EU-pengar för att hjälpa romerna i Rumänien (nej jag har ingen källa på det) att anpassa sig till samhället där. Sverige har också Romer (ingen källa här heller) men här tilläts/tvingades de anpasa sig till vårt samhälle för 30-40 år sedan (ingen källa på det heller) så de sitter inte o tigger (inte på det heller). Varför ska vi nu ta hand om Rumäniens för att de inte själva vill (ingen källa på det heller) ?

 6. vera weber says:

  Om EH hade åkt tåg från nämnda station under kvälls-/morgontimmarna hade hon sett dessa kvinnor med flera i deras “organisation” sova utomhus i gångbron vid tåget (i januari). Vidare hade hon då också sett att dessa kvinnor ibland bråkar med varandra när den ena får pengar men inte den andra. Ett tecken på desperation? Som om artikeln om sjuksköterskors dåliga arbetsmoral pga massuppsägningar inte var nog…. Detta är riktigt pinsamt….

 7. Pingback: Tiggare och journalistik | Teacherhack

 8. Sabina Swahn says:

  Jag trodde faktiskt att hon var intelligentare än så här! Riktigt urusel journalistik! Att leka civilpolis med maken….undrar hur många minuters spaning de lagt ner på detta? Är det vad hon vill toppa sin karriär med?

 9. Janne says:

  I sak så har Elisabeth rätt. Jag har själv tagit mig tid att se hur tiggeriet går till på den lilla ort jag bor. Det är helt klart organiserat.

  Vad är det att inte ifråga sakfrågan utan istället ge sig på petitesserna?

  Det luktar vänsternisse i motvind om den här bloggen.

  Ska bli intressant att se om min kommentar kommer in.

  • staffan says:

   Vet du vad Janne, jag publicerar gärna din kommentar, trots att det verkar som du inte vågar stå med din riktiga identitet, om inte banan är ditt riktiga efternamn. Och trots att du inte har mer att komma med än samma tomma påstående som Höglund kommer med. Jag fattar att du är van att inte bli publicerad, men jag har tröttnat på svepande påståenden som inte har något belägg, därför tänker jag stanna upp lite vid din kommentar.

   Först: att kräva av den som pekar ut någon annan för människohandel ska ha belägg för detta, mer än ha sett något en söndag på ICA – det är inte petitesser. Det är ett grundläggande krav.

   Särskilt när en tveksam observation från en tredje part blir grunden för generalisering som gäller tiggande generellt. Att som Höglund, en känd journalist, extra aktuell genom sitt deltagande i en av Sveriges mest populära TV-program, påstå utan att ens försöka undersöka sanningshalten, att tiggande handlar om organiserad brottslighet, det är fan inte petitesser.

   Det handlar om själva möjligheten att veta hur saker egentligen förhåller sig. Det spelar ingen roll om du är forskare, lärare, pappa, journalist eller som du som kommenterare på min blogg, du har ett ansvar för att försöka se verkligheten som den är och inte tolka den utifrån dina förutfattade meningar och fördomar.

   Att strunta i det ansvaret, att inte ens vilja förstå utan bara fortsätta att basunera ut den bilden man redan bär på, det skapar den mylla i vilken fördomar, rasism, okunskap och näthat gror i.

   Nu till din kommentar.
   “Jag har själv tagit mig tid att se hur tiggeriet går till på den lilla ort jag bor. Det är helt klart organiserat.”

   Vi börjar med sista meningen. Vadå “organiserat”, att fler än en samarbetar, att man på förhand valt en plats, att de har registrerat sin tiggarorganisation till PRV? Vad menar du ens med organisering? Det har blivit en benämning för att ifrågasätta lagligheten. Att något är organiserat betyder inte att det är fel, dåligt, misstänksamt eller brottsligt. För du kan inte mena att allt tiggeri är organiserad människohandel?

   För det andra och viktigaste: du har ingen aning om vad dessa människor gått igenom, varför de valt att sitta utanför din ICA-butik, var de bor, vad det heter, vad deras syfte, drivkraft, önskan är.

   Jag vet inte vad hur du “tagit dig tid att se” hur tiggeriet på din ort är organiserat. men jag skulle inte bli förvånad om du gjort ett lika grundläggande jobb som Bosse, att stå och titta lite på de människor som sitter och be folk om pengar.

   Det är faktiskt inte okej att som du slänga ut sig ett sådan påstående utan några belägg, inte ens i en förlupen kommentar på min blogg. Det är inte okej, sluta sprid dassigt underbyggda myter om företeelser du inte har en aning om.

   Om det är så att du på allvar gjort nån form av utredning, intervju eller liknande, om du har några bevis på att de pågår något brottsligt, bege dig då till polisen med en gång.

   Innan dess, vänligen håll käften.

 10. Mats says:

  Nedlåtande och endast för att ta egna poäng. Bra sätt att bidra. Så duktig så. 🙂

 11. Pingback: Om att organisera sig | Erikas tankar om saker

 12. Ella says:

  Organiserad brottslighet som stör mig: Banker som får pengar av staten (oss) och sedan betalar ut mångmiljonbonusar till 4-5 personer i ledningen utan att staten (vi) får tillbaka pengarna.

 13. Lena says:

  Vad Elisabeth Höglund inte ser att det finns grupper av vanliga människor som hjälper tiggare vi kallar dem EU- migranter eller vänner. Vi skjutsar och hämtare dem ofta inte för att utnyttja dem utan för att skydda dem. En del av dem bor hos vanliga familjer som öppnat sina hem för dem en del i andra ställen som jag inte vill avslöja för att skydda dem. Vi som hjälper dem gör det av fri vilja. De får varma kläder, ibland mat och någonstans att sova. Det är oss ni ser. Vi vet var de kan vara säkra i och med de att de krigar om bästa platser med varandra. Vi har lev nära dem nu i ett halvt år och set och lärt känna dem, många har mycket värk och mår dåligt fysiskt och har barn hemma som de längtar efter. De är som du och jag varken mer eller mindre men organiserade är de inte, men vi är det för att kunna hjälpa. Tack för ordet

  • staffan says:

   Tack för lite verklighetsförankring.

   • Emil says:

    Men hur kan du Staffan ena sekunden såga ett blogginlägg och en kommentar genom att kräva källa på varje påstående och sedan proklamera ett annat lika källfattigt inlägg som verklighetsförankring?
    Du framstår inte direkt som konsekvent.

    Jag vill för ordningens skull ha källa på att “organiserade är de inte”, att “det är oss vi ser”, att “många har mycket värk” (kvantifiera hur många är de och hur mycket värk har de? läkarutlåtande, tack!), att “många har barn hemma”, att de längtar efter sina barn. Hur kan du veta “att de är som du och jag”, det är nästan 100% osannolikt.
    Du borde veta Staffan att en obekräftad kommentar på internet inte är “verklighetsförankrad” bara för att du råkar tycka lika.
    Ledsen Staffan, du är underkänd!

  • Eije says:

   Precis, Lena.

   Tänkte det också när jag läste den idiotiska inlagan, hur tusan vet dom att mannen i Saaben inte är en välgörare? En medmänniska som hjälper och värnar om dom. Deras slutsatser baseras på deras värderingar, så som det alltid är. Och deras värderingar är långt ifrån någon sanning utan bara baserad på deras snäva verklighetsuppfattning.

   Jag tycker inte illa om människor som E Höglund utan tycker mer synd om dom. Tyvärr finns det alltför många sådana människor som tror att som har det enda rätta svaret och dumt nog delar med sig av det.

 14. Simón says:

  Haha, bra genomgång och betygsättning.
  Länge leve det organiserade tiggeriet, jag menar det, för om arbetare ska få organisera sig i fack, varför ska inte tiggare få organisera sig också?

  Folk får sluta sparka ner och slicka upp. Öppna ögonen, ta reda på fakta, så kommer ni se till var de riktigt stora summor av pengar försvinner (skatteplanering och annan skattesmitning av stora buffliga företag). Det finns såklart problem ibland tiggare också men bemöt dem på annat sätt än att hacka å spotta på i princip alla tiggare.

 15. Erik S says:

  Jag förstår uppriktigt inte din reaktion. Som många andra inklusive mig själv är hon genuint bestört över att vi från att ha varit en välfärdsstat där fattigdomen utrotats plötsligt har tiggare i vartenda gathörn. På det journalistiska planet är väl texten knappast sämre än vad som regelbundet publiceras av godtycklig indignerad krönikör i våra största media?

  • FD Hemlös says:

   Jag var inte där då lösdriveriet avskaffades som legal term 1965, men jag var med under IT-kraschen 2001 och jag var med under industrikraschen 2007. Efter den senare blev jag hemlös ett tag.
   Under denna tid fick jag väldigt god kontakt med andra hemlösa och vi spenderade dagarna med att tigga till oss pengar till maten för dagen.

   Innan dess gick jag gymnasiet runt år 2003. Varje dag på väg till skolan passerade jag Systembolaget, där det stod 3-4 män och väntade på att de skulle öppna. Dessa män hade tiggt ihop lite pengar kvällen innan och ville nu spendera dessa pengar på alkohol för att värma kroppen.

   Innan dess var jag liten pojkspoling och kollade mycket på film. Astrid Lindgren var storfavoriten och en av de bättre filmerna handlade om en pojke runt 1960-talet, dvs. tiden då lagen om lösdriveri avskaffades, som med hjälp av en äldre herre vandrade runt landet och tiggde pengar för dagsmålet.

   NÄR har Sverige varit fritt från tiggeri och fattigdom?

   Som artikeln ovan säger, så kommer saker inte in i existens bara för att vissa personer tittar på det, det finns alltid där under ytan. Skrapa lite på ytan, så ser du en hel värld som du inte visste fanns.

 16. Carina says:

  Elisabeths blogginlägg upplever jag personligen som blask, rent ut sagt. Men, en släng av Davids feedback känns som klokt, vettigt och lägligt i det här sammanhanget. Det handlar om ett inlägg på en egen blogg. Orka.

  • staffan says:

   Måste orka. Höglund är inte vem som helst. Hennes bloggpost sprids. Hon har samma förhållande till fakta när hon skriver kolumner i Aftonbladet med en räckvidd på flera miljoner människor.

   Men det allvarliga är ju inte i sig att det är blask, det jag vill lyfta fram är ju att hon spär på fördomar, sprider myter och slår nedåt mot en redan utsatt grupp. Det är inte första gången och det är ruttet.

 17. David says:

  Man kan absolut kritisera Höglunds artikel, men här tycker jag att du skjuter vid sidan om målet. A) Krönikor har betydligt lägre krav på saklighet än nyhetsartikel (News & Views). B ) I krönikor är källhänvisningar inte särskilt vanliga. Att de flesta tiggare är rumänska romer har rapporterats i en mängd artiklar, med bl a polisen som källa. Då är det helt rimligt att utgå från att läsaren känner till detta. Att tiggeriet upprör fler svenskar är också väl belagt, bl a i Novus undersökning. Om det finns tiggare i varje svensk kommun, vilket också rapporterats av bl a regeringens utredare i frågan, så är det ingen överdrift att påstå att tiggeriet finns överallt. C) Du klagar på att Elisabet Höglund inte har med några källhänvisningar på sin blogg, men har själv inte med några källhänvisningar, vilket gör att din kritik framstår som tom i det avseendet.

  • staffan says:

   Hej, jag håller inte med. Som journalistisk produkt är den undermålig.
   A) Jag anser inte att kravet på saklighet är lägre i en krönika eller blogg än i nyhetstext. Eller i ett samtal, appell eller debatt för den delen. Det handlar helt enkelt om att hålla sig till fakta, att inte ge medvetet ge en falsk bild av verkligheten och göra vad man kan för att belägga sin påståenden. Dock kan en krönika självklart ha ÅSIKTER som en nyhet inte kan, kravet på OPARTISKHET eller NEUTRALITET är dessutom lägre.

   B) Jag menar inte att att hon behöver källhänvisningar, men för att texten ska bli tyngre/bättre som journalistisk produkt skulle en enkel rad om hänvisningen till den där Novus-undersökningen du pratar om hjälpa. Eller “enligt rapportering i…”

   Jag menar inte heller att hon MÅSTE visa var hon får sina uppfattningar ifrån, men ovan rättade jag ju artikeln som en journalistisk artikel. Då är det undermåligt att påstå saker utan någon vink om var de kommer ifrån.

   c) Point taken. Jag menar dock inte att man behöver ha massa fotnötter i varje blogginlägg. Men när man påstår att allt fler irriterar sig på tiggare eller att en utpekad person begår organiserad brottslighet så behöver man belägga detta bättre än Höglund gör.

   I alla fall för att få godkänt på journalistskolan 🙂

 18. Ylva says:

  Tack ! Mycket bra uttryckt !

 19. BengtOswin says:

  Tack för detta inlägg som jag ser som mycket bra!

  Läste själv Höglunds inlägg och förfärades över hennes slutsatser när hon har så vaga “bevis”.

  Tack för att du skrev inlägget!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Heads up! You are attempting to upload an invalid image. If saved, this image will not display with your comment.