Ett oanständigt rekord

Det här var inga goda nyheter för världens fattiga. Miljöpartiet har genom hela förra mandatperioden kritiserat Sveriges sätt att låta biståndet betala en ovanligt stor del av kostnaderna för flyktingmottagande. Med syfte att MER pengar ska gå till att förbättra livsvillkoren för världens fattiga.

Nu tvingas den nya biståndsministern, Isabella Lövin (mp) administrera en biståndsbudget med de största avräkningarna för flyktingkostnader någonsin. 

Jag har länge kritiserat att Sverige låter så stor del av biståndet betala kostnader vi har i Sverige. Redan under förra S-regeringen låg de svenska avräkningarna dubbelt så högt som genomsnittet. Detta steg snabbt under alliansregeringen 3 gånger så högt. Till 4 gånger.

Skärmavbild 2014-10-23 kl. 10.59.29

Så kom S och MP:s första budget: 21 procent av biståndet stannar i Sverige eller 8,4 miljarder kronor. Nu ligger vi 7,5 gånger över genomsnittet.

Skärmavbild 2014-10-23 kl. 11.00.07

Först ett internationellt perspektiv. Det är lite oklart hur andra länder räknar ut hur mycket de låter biståndet betala av flyktingmottagandet. Men ingen tar så mycket som Sverige gör, vissa tar inget.

  • 2012 lät EU-länderna 2 miljarder dollar gå från biståndet till inhemska kostnader för mottagande. I år tar Sverige ensamt över 1 miljard dollar.
  • 2012 låg andelen på 2,8 procent hos övriga givarländer i år tar vi 21 procent.
  • 8,4 miljarder är lika mycket de 26 största biståndsländerna fick tillsammans.

Det finns två anledningar till att kostnaden är så hög. Den ena kan vi inte påverka, hur många människor som söker skydd i Sverige. I år beräknas antalet bli 79.000. Att dessa har rätten att söka asyl i Sverige i självklart – det har brett stöd hos svenska folket och i riksdagen. Detta är inte ifrågasatt.

De andra faktorn, hur mycket av den kostnaden vi tar från biståndet till världens fattiga, ja det är helt och hållet upp till oss själva – idag ytterst den nyligen valda S+MP regeringen.

Jag har full förståelse för att det var ont om tid i denna budgetprocess. Att på någon vecka göra förändringar för miljarder är inte lätt, även om man även tidigare haft en politik på området. Men vi ska vara på det klara med att det får konsekvenser för människor som lever i fattigdom och förtryck, de biståndet ska hjälpa.

Det vi nu vill höra är att systemet ska ses över till nästa år. Det är inte rimligt att fattiga människor ska behöva betala vår generösa flyktingpolitik. Då är den nämligen inte generös.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Heads up! You are attempting to upload an invalid image. If saved, this image will not display with your comment.